MİLLİYET – 7 ŞUBAT 2014 CUMA  –  ALİCE

Kadir Has Üniversitesi’nin “Türkiye Sosyal Siyasal Eğilimler Araştırması 2013”ü okudunuz mu?
26 Aralık 2013 ile 13 Ocak 2014 tarihleri arasında 26 kentte 18 yaş ve üzeri 1.000 kişiyle yüz yüze gerçekleştirilen anketin sonuçlarından biri bizimle, yani medyayla ilgili.
Ve sonuç bizim açımızdan bir hayli moral bozucu.
Deneklerden yanıtlamasını istedikleri soru şu:
“Hangi kurumlara kesin güveniyorsunuz?” (%)
Cumhurbaşkanı……………………….. 10.8
Ordu…………………………………………. 10.0
Hükümet…………………………………..  9.4
Polis/Kolluk güçleri………………….  6.4
Meclis Başkanı………………………..  5.9
Sivil toplum kuruluşları…………….  4.8
TBMM………………………………………  4.7
Yargı………………………………………..  3.9
YÖK/ÖSYM……………………………..  
3.1
Siyasi partiler………………………….   3.0
Medya…………………………………….  1.9
Bir gazeteci olarak bu tabloya bakıp üzülmemek, kahrolmamak elde mi?
Şakası yok bunun…
Yaşadığın toplumda yaptığın işe duyulan güven resmen dip yapmış…
100 kişiden 98’i “güven” duymuyor bize diye, kızacak halimiz yok onlara…
Alice’yi takip edenler bilir, yıllardır üzerinde en çok durduğum konulardan biridir “basın ahlakı”…
Daha iki gün önce yazdım, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin “Basın Meslek İlkeleri ve Etik Değerleri”ni bir an önce yeniden yazması gerektiğini…
Çünkü medyada iş öyle bir noktaya geldi ki, “gazeteciliğin evrensel ilkelerine” bağlı kalmaya çalışan gazetecilerin sayısı gün geçtikçe azalırken, ekranlarda “parti sözcüsü” gibi konuşan, yazılı medyada “tetikçi” gibi kalem oynatan basın mensuplarının sayısı hızla artıyor.

MSG, ŞOVUNU İYİ YAPTI!

“Cannes’da düzenlenen MIDEM’de (Uluslararası Müzik Fuarı) bir araya gelen Müzik Eseri Sahipleri Grubu (MSG) Genel Sekreteri Av. Dr. Barış Şensoy ile Youtube’un Dünya Müzik Başkanı Christopher Muller ve Hukuk İşleri Başkanı Av. Gudrun Schweppe, Youtube’un Türkiye’de telif ödemesi konusunda anlaşmış.
MSG’nin, Youtube’a “Telif ödemiyorsanız şarkılarımızı silin” diye ihtarname gönderdiği manşetlere taşındığında ne yazmıştım?
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Birleşin” uyarısıyla bir araya gelen ne MSG’nin, ne de MESAM’ın bu saatten sonra Youtube karşısında tek başına hareket etme hakkı yok. Çünkü iki kurumun arasındaki protokole aykırı bu.
Ayrıca Youtube ile MESAM ve MSG, masaya oturmuş ve anlaşmaya ramak kalmıştı.
MESAM, MSG ve Youtube yetkilileri aradaki ufak tefek pürüzler de 31 Ocak – 3 Şubat tarihleri arasında Cannes’da yapılacak müzik fuarında giderilip, anlaşmayı imzalayacaklardı.
Bu randevuya bir hafta kala “iş ortağı” MESAM’dan habersiz “Şarkılarımızı kaldır” diye Youtube’a ihtar çeken MSG yönetimi anlaşmayı şayet Cannes’da değil de İstanbul’da yapsaydı, o zaman ben de helal olsun, bir haftada dize getirdiler koskoca Youtube’u derdim.
Kimse kusura bakmasın, ama taraflar arasındaki “Telif anlaşması”nın hangi tarihte, nerede yapılacağı belli olduğu halde ihtarlar, şok açıklamalar çok bi şov geldi bana…
Ama buna rağmen “eser sahipleri” adına iyi bir sonuçtur elde edilen.

DÜŞÜNMEYE GEREK YOK SOSYAL MEDYA VAR YA!

İngiltere’deki Edinburgh Üniversitesi Bilim ve Teknolojik Araştırmalar Merkezi’nden Dr. Iyad Rahvan, yaptıkları araştırmanın sosyal medyanın analitik düşünme yeteneğini körelttiğini iddia etti:
“Facebook ve Twitter gibi bilgi paylaşımının bol olduğu internet siteleri yüzünden insanlar kendi düşüncelerini geliştirme zahmetine girmiyor. İnsanlar artık ‘Ne de olsa birileri cevabı biliyordur’ diyerek sosyal medyaya başvuruyor.”
Sosyal medyanın analitik düşünme yeteneğini köreltip köreltmediğimi bilmiyorum, ama birçok insanı “klavye delikanlısı” ya da “Tosun” yaptığı kesin!

GÜNÜN SÖZÜ
“Bir hatayı ilk kez yapana ‘beceriksiz’, ikinci kez yapana ‘aptal’ derler.
Aynı hatanın üçüncü tekrarı ise eşekliğe girer.” (Ayşe Kulin)