MİLLİYET – 28 NİSAN 2014 PAZARTESİ  –  ALİCE

Türkiye günlerdir Türk Hava Yolları’nın Iğdır Havaalanı reklam filmini konuşuyor.
Niye?
Çünkü güzel, çünkü sahici…
Şayet “müzik kanalı” olduklarını iddia eden TV’lerden biri cumartesi günü Bostancı Gösteri Merkezi’ndeki Vodafone Freezone 17. Liselerarası Müzik Yarışması’nı naklen yayınlasaydı Türkiye bu kez liseli gençlerin müzik aşkını konuşurdu.
Yarışmada jüri üyesiydim.
Saat 13.00’ten 18.00’e kadar elemelere katılan 400 civarındaki okuldan finale kalan 43 lisenin canlı performansını dinledik, seyrettik.
Beş saat amatör grupları dinlemek, değerlendirmek dışarıdan bakıldığında sıkıcı bir iş gibi…
Ama öyle olmadı. Aksine, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden hatta Kuzey Kıbrıs’tan başarılı müzisyenleri gördükçe acayip keyiflendim.
Bir müzik ya da klip kanalı bu müzik yarışmasını yayınlasaydı, eminim ekran karşısındaki insanlar da aynı keyfi yaşayacak, sanatla uğraşan ve bunu da iyi yapan gençleri gördükçe onlarla gurur duyacaklardı.
Bu sayede belki de müziğe yönelen gençlerin sayısı artacaktı.
Yarışma TV’den değil ama internetten naklen yayınlandı.
Türkiye gibi bu tür etkinlikleri ayakta tutmanın zor olduğu bir ülkede Liselerarası Müzik Yarışması’nın bu yıl 17’ncisini gerçekleştirerek alkışlanacak bir başarıya imza atan Serhat Hacıpaşalıoğlu, yarışmayı internetten 1 milyon kişinin izlediğini söyledi.
İnternetten 1 milyon kişinin takip ettiği bir müzik yarışmasını yayınlamaya değer bulmuyorsanız, Türkiye’de müziğin nabzını tuttuğunuzu iddia edemezsiniz.
Bir şey tutuyor olabilirsiniz ama emin olun “müziğin nabzı” değil o, kesin başka bir şey…

BU EKİPLERDE İŞ VAR

“Erkekler” kategorisindeki 16 okul ve ekipten şunları beğendim:
Ağrı Güzel Sanatlar Lisesi… Ekip, solisti ve yan flütçüsü benden alkışı hak etti.
Bayrampaşa Ticaret Meslek Lisesi ekip olarak iyiydi ama özellikle gitaristlerinden birinin yaptığı şovlar etkileyiciydi.
Ankara Büyük Kolej öğrencilerinin sahne şovu ve performansı güzeldi.
Eskişehir Prof. Dr. Orhan Oğuz Anadolu Lisesi’nin bermuda şortla sahneye çıkan tombiş solistine bayıldım. Hollywood yapımı rock’ın roll filmlerinden fırlamış gibiydi… Performansı iyi, kendi müthiş sempatikti.
Özel Moda Mimar Sinan Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Silahlı Kuvvetler Bando Okulları Komutanlığı, Özel Saint Joseph Fransız Lisesi, Turgut Reis Anadolu Lisesi ve Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi başarılı performans sergiledi.
19 ekibin yarıştığı “Kızlar” kategorisinde başarılı bulduğum okullarsa şöyle:
Bostancı Doğa Koleji, Özel Şişli Terakki Lisesi, İMKB Tavşanlı Anadolu Öğretmen Lisesi, Zonguldak Erdemir Güzel Sanatlar Lisesi, Güzelyurt Kurtuluş Lisesi (KKTC) ve Rize Türk Telekom Güzel Sanatlar Lisesi…
Başta bu okullar olmak üzere, yarışmaya katılan tüm enstrüman çalan, şarkı söyleyen liselileri, onları hazırlayan öğretmenleri ve çocuklarının derslerinin yanında sanatın bir dalıyla ilgilenmesine izin veren velileri kutluyorum.

KIZ LİSELERİNİN ERKEK ÖĞRENCİLERİ

Bursa Anadolu Kız Lisesi’yle Hasan Şadoğlu Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nin sahnedeki görüntüleri bana ilginç geldi…
Kız Lisesi’nin yedi kişilik ekibinden üçü erkekti.
Hasan Şadoğlu Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nin ekibinde numunelik de olsa bir tane kız yoktu. Erkeklerden oluşan kız lise ekibi!
Serhat Hacıpaşalıoğlu, “Okulların adları öyle ama eğitimleri karma” dedi…
Ankara’dan yarışan Mustafa Hakan Güvençer Anadolu Lisesi öğrencilerinin de bayağı sakallı olması ilgimi çekti.

GÜNÜN SÖZÜ
“Yoruldum; ayağımın değil, yüreğimin götürdüğü yerlere gitmekten. Sustum; dilimdekileri değil, yüreğimdekileri söyleyememekten.” (Maksim Gorki)