MİLLİYET TELEVİZYON – 29 Aralık 2012 Cumartesi  ALİCE

DenizBank’ın iştiraki DenizKültür ile ünlü belgeselci Nebil Özgentürk’ün işbirliğiyle “Sanatımızın Hatıra Defteri” adlı 600 dakikalık müthiş bir proje çıktı ortaya…
Kimler yok ki, bu belgeselde?
Abdülhak Hamit Tarhan’dan Aşık Veysel’e, Cahide Sonku’dan, Müjdat Gezen’e, Neyzen Tevfik’ten Orhan Pamuk’a, Münir Nurettin’den Halit Refiğ’e yakın tarihimizin kültür, sanat ve edebiyat dünyasına damgasını vuran sanatçılarımızın yer aldığı bir çalışma “Sanatımızın Hatıra Defteri”…
1920 – 2007 yılları arasında resimmüzik, edebiyat, sinema ve plastik sanatlarda olup biten ilginç sanat hatıralarını günışığına çıkaran bir çalışma bu aynı zamanda…
Yaşamımıza zenginlik katan büyük üstatlara adeta bir saygı duruşu niteliğinde olan, ama kimi zaman hüzünlendiren, kimi zaman gülümseten sımsıcak öykülerle dolu belgesel için Nebil Özgentürk ve ekibi  24 kısa video filmi de çekti.
Yakın tarihimizde derin izler bırakan sanatçılarımızın yaşam öykülerini Cihan Ünal ve Haluk Bilginer anlattı, belgeselin müziklerini ise  Can Atilla yaptı.
Halil Ergün’den  Erkan Can’a, Beyazıt Öztürk’ten Meltem Cumbul’a, Demet Akbağ’dan Serra Yılmaz’a, Tarık Akan’dan Nefise Karatay’a, Güven Kıraç’tan Mustafa Alabora’ya, Ayşe Arman’dan Candan Erçetin’e 24 ünlü yakın tarihimizin sanatçılarını canlandırdı.

‘Tarihe kalıcı bir not düştük’

600 dakikayı aşan belgesel ve 250 sayfalık kitaptan oluşan çalışma için
DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, şunları söyledi:
“Tarihe kalıcı bir not olarak düşülecek ve gelecek nesilleri geçmişin değerli mirasıyla buluşturacak böylesine anlamlı ve kapsamlı bir projede yer almaktan büyük bir onur ve gurur duyuyoruz. Başta Nebil Özgentürk ve sanatsal performanslarıyla projeye gönüllü katkıda bulunan çok değerli sanatçılarımız olmak üzere; gecesini gündüzüne katarak bu değerli esere hayat veren herkese en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Ben, izlerken ve okurken büyük bir keyif aldım. Herkesin aynı keyfi paylaşmanızı diliyorum.”

 

600 dakikalık sanat projesi

DenizBank Genel Müdürlük binasında basına tanıtılan belgeseli hazırlayan Nebil Özgentürk ise şunları söyledi: “Denizbank-Deniz Kültür, Hakan Ateş’in şahsında sponsorluktan öte bir yapımcı gibi yürek koydu, finansörlükten öte hayata kalacak bir kültür hizmeti diye baktı ‘Sanatımızın Hatıra Defteri’ne ve 600 dakikalık bir sanat projesi çıktı ortaya.
Ve kısa filmler… Her biri ‘gönül yoldaşı’ olup makyaja bürünen aktör ve aktristlere bir kez daha gönül dolusu teşekkürler…Bir set ortamı düşünün:
Tarık Akan hazırlanırken, Demet Akbağ makyajdayken…
Beyazıt Öztürk gelirken, Candan Erçetin giderken…Erkan Can havayı yumuşatırken, Osman Gidişoğlu oyununa yetişme telaşındayken…
Halil Ergün sükut ederken, Rasim Öztekin döktürürken… Menderes Samancılar gülümsetirken, Güven Kıraç kendi filmine geç kalırken…
Serra Yılmaz hayallere dalarken, Meltem Cumbul repliğini ezberlerken…
Oktay Kaynarca türkü söylerken, Hakan Aysev, Pavarotti’nin havasına kapılırken…Mustafa Alabora hapishane arkadaşı Yılmaz Güney’i düşünürken, Hüseyin Avni Danyal ‘Zengin Kız Fakir Oğlan’ın setine koşarken…
Nefise Karatay ve Ayşe Arman röportajlarına hazırlanırken, Mahir Günşiray bir yurtdışı seyahatinden ayağının tozuyla dönerken…
Ayberk Atilla ağabey ve Tuba Ünsal, 40’lı yıllara bürünmüşken, kısa filmlerin makyaj ve yapımdaki sihirbaz maharetindeki dostlar da şapkadan tavşan çıkardı sahiden…
Makyajlar harikaydı, kostüm dekorlar yerindeydi, görüntüler sinema tadındaydı… Tabii ki bu kısa filmler, belgesel öykülerle birleşince ellişer dakikadan toplam 13 bölümlük ‘Sanatımızın Hatıra Defteri’ ekranlara, DVD’ye hazır nazırdı artık!
İyi seyirler, iyi okumalar, ama bilin ki anlatacak daha çok hatıra var. Çünkü,‘En güzel hatıra henüz anlatılmamış olandır’ demişti şair.”

Hangi sanatçıyı kim canlandırdı?

Cahide Sonku  : Meltem Cumbul
Ruhi Su  : Bülent Fil
Aziz Nesin   : Güven Kıraç
Can Yücel   : Orhan Alkaya
Fikret Mualla : Halil Ergün
Pavarotti  : Hakan Aysev
Ahmet Arif    : Rasim Öztekin
Leyla Gencer  : Candan Erçetin
Müzeyyen Senar  : Demet Akbağ
Lüsyen    : Tuba Ünsal
Aşık Nesimi  : Oktay Kaynarca
Attila İlhan   : Tarık Akan
Neyzen Tevfik : Erkan Can
İsmet İnönü   : Ayberk Atilla
Melek Kobra    : Nefise Karatay
M. Nurettin Selçuk: Hüseyin A.Danyal
Yahya Kemal : Osman Gidişoğlu
Abdulhak Hamid Tarhan: Beyazıt Öztürk
Fatma Aliye : Serra Yılmaz
Yılmaz Güney : Mustafa Alabora
Orhan Kemal : Mahir Günşiray