MİLLİYET CADDE – 31 Mayıs 2012 Perşembe  ALİCE

Alman fotoğraf sanatçısı Andrea Künzing’in Türkiye’yi dolaşarak fotoğraflarını çektiği sergide Wilma Elles de var. Oyuncu veya dedesi gibi büyükelçi olmayı hayal eden Elles, islam ve siyaset bilimleri eğitimini sürdürmeye kararlı.

 

Almanya Federal Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği ‘Almanya, Türkiye, İnsanlar ve Hikayeleri’ adlı bir sergi açtı Levent’teki Metro City’de.
Almanya’nın Türkiye Büyükelçisi Eberhard Pohl, açılış konuşmasında dedi ki, “Sergideki fotoğraflara baktıkça ve insanların hikayelerini okudukça, Türklerle Almanların 50 yılda birbirlerinin kültürel hayatına nasıl zenginlik kattıklarını göreceksiniz.”
Sergide sadece Levent Özçelik’le Andrea Künzing’in çektiği fotoğraflar yok.
Fotoğrafı çekilen her insanın hikayesi de var.
Levent Özçelik’in Almanya’da fotoğraflarını çektiği insanlarla söyleşileri yapan Türk değil, ama çok tanıdık biri.
Kanal D’nin reyting rekorları kıran dizisi ‘Öyle Bir Geçer Zaman Ki’de Hollandalı ‘Carolin’i canlandıran Wilma Elles’ten başkası değil bu.


Söyleşileri Wilma Elles yaptı

Wilma Elles, sergi için kimlerle mi konuştu? İşte o isimler, işleri ve yaşadıkları yerler:
Aylin Aykut: Psikolog, Berlin. Can Bozyakalı: Avukat, Hamburg. Cengiz Dicleli: Prof., Konstanz. Damla Kamçı: Öğrenci, Frankfurt. Didem Akbaş: Yüksek lisans öğrencisi, Marburg. Dilek Atalay: Basın danışmanı, Düsseldorf. Ebru Ceylan: Turizmci, Frankfurt. Emel Elif Büber: Turizmci, Hamburg. Ergin Atlıhan: Yazar, Frankfurt. Erci Ergün: Müzisyen, Berlin.
Fatih Çevikkollu: Komedyen, Köln. Füsun Özkınay: Yönetici, Dortmund. Güzin Saban: Stilist, Berlin. Hamit Altıntop: Futbolcu, Gelsenkirchen. Manuela Manger: Hostes, Stuttgart. Mehmet Sağlam: Emekli, Münih. Metin Atbin: İşadamı, Münih. Özge Ava Çelik: Oyuncu, Berlin. Özgür Ateş: Organizatör, Frankfurt. Özgür Vezir: Gastronom, Köln. Sibel Öztürk: Sanatçı, Frankfurt. Suat Kayaş: Gastronom, Frankfurt. Vural Öger: İşadamı, Hamburg  İstanbul. Yasettin Delen: Tüccar, Köln. Zeynel Çal: Yönetmen, Köln.

Alman fotoğrafçı gözüyle
Alman fotoğraf sanatçısı Andrea Künzing’in Türkiye’yi dolaşarak fotoğraflarını çektiği, Sonja Schaudt ile Sabine Küper-Büsh’ün söyleşi yaptığı isimlerse şunlar:
Andreas Scheuregger: Aşçı başı, İstanbul. Aslı Engel: Öğrenci, İstanbul. Aysel Tacirlioğlu: Ürün temsilcisi, Antakya. Barbara Kallasch: Rahibe, Antakya. Cemal Öget: Emekli, Mardin. Christine Şenol: Modacı, İstanbul. Christine Asker: Sanatçı, Antakya. Çiğdem Arsu: Mimar, İstanbul. Erol Varlıklı: Girişimci, İzmir. Fatma Nayır: Ev hanımı, Mardin. Gazi Asker: Emekli, Antakya. Hasan Aydın: Ziraatçı, Nusaybin. Kristina Kramer: Sanat tarihçisi, İstanbul.
Martin Bachmann: Yönetici, İstanbul. Mehmet Akgün: Futbolcu, Ankara. Meryem Sarah Uzerli: Oyuncu, İstanbul. Nesiba Sack: Öğrenci, İzmir. Nuran Turan: Belediye Meclis Üyesi, Mardin. Peter Mucha: İşadamı, Antalya. Sibel Arslan Yeşilçay: Tiyatro eleştirmeni, İstanbul. Şükrü Bilgi: Emekli, Şanlıurfa. Thomas Mühlbauer: Kitabevi yöneticisi, İstanbul. Ünal Silver: Oyuncu, İstanbul. Wilma Elles: Oyuncu, İstanbul. Zehra Kocabeyoğlu: İşçi, Alanya.
Bu sergi vesilesiyle Wilma Elles’in hayallerini de öğrenmiş olduk.
Galata’da çektirdiği fotoğrafa “Dünya ve sosyal bilgiler adında bir ders başlatmak isterdim. Bu derste farklı ülkelerin şarkılarını öğretir, bayramları, çeşitli gelenek, görenekleri işlerdim” diye yazdıran Wilma Elles’in çocukluk hayaline gelince:
Oyuncu veya dedesi gibi büyükelçi olmayı hayal eden ‘Öyle Bir Geçer Zaman Ki’ dizisinin ‘Carolin’i, ikinci çocukluk hayali olan islam ve siyasal bilimler eğitiminiyse sürdürmeye kararlı.

 

4 SAATTE 1 YILLIK SCHENGEN KEYFi

Şimdiye kadar üç pasaport eskitmiş, dördüncüsünü kullanan bir T.C. yurttaşı olarak hayatında ilk kez bu kadar kısa sürede ve bu kadar uzun tarihli schengen vizesi almanın keyfiyle uçtum, önce Barcelona’ya, oradan da Mallorca’ya.
30 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasındaki Mallorca gezisi için davet aldığımda takvim yaprakları 25 Mayıs’ı gösteriyordu.
Geçerli schengenim olmadığı için vize alabilirsem gelirim dedim.
Konuştuğum her turizmci, “Zaman kısa,  30 Mayıs’a kadar değil vize, vize için randevu bile vermezler AB ülkelerinin konsoloslukları” dedi.
28 Mayıs’ta da konsoloslukların çoğu kapalıydı.
29 Mayıs saat 09.40’ta teslim ettim Alman Konsolosluğu’na evrakımı.
Aynı gün saat 14.00’te pasaportum hazırdı, hem de bir yıllık schengen vizesiyle.
AB ülkelerine vizenin kalktığı günleri görebilecek miyiz bilemiyorum, ama bu denli kısa sürede, sorunsuz ve uzun süreli schengen almanın keyfini ilk kez yaşadığımı belirtmek istiyorum.
Dankeschön Alman Büyükelçiliği ve Alman Konsolosluğu.

GÜNÜN SÖZÜ

Kimsenin senin yanında görünmesine güvenme! Karşına geçmesi için bir adım, düşman olması için bir lafın yeter…