MİLLİYET – 20 HAZİRAN 2014 CUMA  –  ALİCE

12 Eylül askeri darbesini yapanlardan hayatta olan Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın müebbet hapis cezası almasını şu şekilde yorumlayanlar var:
“Kenan Evren de halktan yüzde 91.37 oy almıştı. Demek ki sandık her şey değil.”
Referanduma sunulan 12 Eylül Anayasası’nın, halktan yüzde 91.37 oranında oy alması nedense yıllardır yanlış yorumlanıyor Türkiye’de…
O günleri yaşayanlar bilir…
Referanduma sayılı günler kala Evren, gazete patronlarını toplamıştı. O patronlardan biri, “Ya halk, yaptığınız Anayasa’ya ‘Hayır’ oyu verirse” dediğinde Evren, şu efsane yanıtı vermişti:
“Demek ki halk bizden – darbe yönetiminden – memnun, demokrasiyi istemiyor deyip, yolumuza devam ederiz.”
O nedenle bugünden 34 yıl öncesine bakıp, 12 Eylül Anayasası’nın halktan yüzde 91.37 oy almasını Evren’e destek ya da 12 Eylül darbesine “Evet” diye algılamak doğru değil.
Aynı halkın, darbeden sonra yapılan ilk seçimde Evren’in “Bunu seçin” diyerek işaret ettiği Turgut Sunalp’i sandığa gömüp karşı olduğu Turgut Özal’ı tek başına iktidar yaptığını da unutmamak lazım…
Evren ve Şahinkaya’yı yargılayan mahkemenin, iki sanığa hiçbirine katılmadıkları duruşmalarda sergiledikleri “iyi hal”den indirim uygulaması gibi, dönemin koşullarını dikkate almadan, sadece sonuca bakarak teşhis koymak da o denli yanlış.

100 YILIN EN İYİ 100 TÜRK FİLMİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk sinemasının 100’üncü yılı nedeniyle güzel bir işe kalkıştı.
Türk sinemasının 100 yılda çektiği binlerce filmden “En İyi 100 Film”i seçmek için düğmeye basan Sinema Genel Müdürlüğü, ön elemeyi akademisyenler, meslek birlikleri ve sivil toplum kuruluşlarına yaptırdı.
Sinema Genel Müdürlüğü, finale kalan 303 filmi “Türk sinemasının 100 yılda çektiği filmlerden En İyi 100 Filmini siz seçin” diyerek, http://www.yuzyilyuzfilm.gov.tr  adlı internet sitesinden sinemaseverlerin oyuna sundu…
Finale kalan 303 filmin     listesine yer vermek istedim, ama “dükkân dar”!
Bana ayırılan yer 3 bin, bilemedin 3 bin 500 vuruşluk bir alan, sadece liste 4.600 vuruş tuttu. O nedenle listeyi yayımlayamadığım için üzgünüm.
72 gün sonra bitecek olan oylama bakalım nasıl bir “En İyi 100 Türk Filmi” listesi çıkaracak ortaya?

KÜÇÜK AĞA SÖMÜRÜSÜ!

Çocukların dizilerde oynatılmasına hepten karşı olanlardan değilim.
Konu gerektiriyorsa elbette ki çocuklar da oyunculuk yapmalı.
Ancak bir çocuk bir dizide canlandırdığı karakter sayesinde meşhur olmuşsa onun şöhretinden yararlanmak için reklam ve PR malzemesi yapılmasını doğru bulmam…
Örneğin Kanal D’de yayınlanan “Küçük Ağa” dizisinin yıldızı Emir Berke…
Firmanın biri çıktı, dizideki ailesiyle birlikte onu ürettiği dondurmanın reklam yıldızı yaptı…
Ataşehir’deki bir AVM, “Küçük Ağa”nın katılacağı bir etkinlikle donattı Anadolu yakasının billboardlarını…
Cumartesi günü imza gününde buluşacakmış AVM’nin müşterileriyle.
Niye?
Cumartesi “Çocuklar Bayramı” mı?
Değil…
“Küçük Ağalar Günü” mü?”
O da değil…
Amaç bir çocuk yıldız sayesinde bir günlüğüne de olsa AVM’ye çocuk müşteri çekmek!
“Küçük Ağa”yı reklamında oynatan, AVM’lerinde imza günü düzenleyenler bunu yaparken ihtiyaç sahibi çocukların dertlerine derman, yaralarına merhem olacak sosyal sorumluluk projelerine de “çam sakızı, çoban armağanı” bir katkı sağlasa fena mı olur acaba?

GÜNÜN SÖZÜ
“İnsan; geçmişin hasretçisi, geleceğin özlemcisi, yaşadığı anın şikâyetçisidir.” (Bukowski)

İşte finale kalan 303 filmin alfabetik sırayla tam listesi:

1’e 10 Kala, 120, 72. Koğuş, 9, A Ay, A.R.O.G, Aaahh Belinda, Acı Hayat, Açlık, Adem’in Trenleri, Adı Vasfiye, Ağır Roman, Ağıt, Ağrı Dağı Efsanesi, Ah Müjgan Ah, Ah Güzel İstanbul, Akrebin Yolculuğu, Ala Geyik, Almanya Acı Vatan, Amansız Yol, Anadolu’nun Kayıp Şarkıları, Anayurt Oteli, Anlat İstanbul, Arabesk, Araf, Arkadaş, Arkadaşım Şeytan, Asine Nasıl Kurtulur, Aşk Filmlerinin U. Yönetmeni, Aşk Tesadüfleri Sever, At, Ateş Böceği, Ateşin Düştüğü Yer, Ateşten Gömlek, Av Mevsimi, Avcı.
Baba, Babam ve Oğlum, Bal, Baraj, Barda, Başka Dilde Aşk, Başka Semtin Çocukları, Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm, Beklenen Şarkı, Ben Öldükçe Yaşarım, Benim Sinemalarım, Bereketli Topraklar Üzerinde, Berlin in Berlin, Beş Şehir, Beş Vakit, Beyaz Mendil, Beynelmilel, Bez Bebek, Bir Avuç Cennet, Bir Çirkin Adam, Bir Kırık Bebek, Bir Türk’e Gönül Verdim, Bir Zamanlar Anadolu’da, Biri ve Diğerleri, Bitmeyen Film, Bizim Aile, Bizim Büyük Çaresizliğimiz, Bornova Bornova, Büyük Adam Küçük Aşk.
Çalgı Çengi, Camdan Kalp, Çanakkale Yolun Sonu, Canım Kardeşim, Celal Tan ve Ailesinin A. H., Cenneti Beklerken, Çiçek Abbas, Çıplak Vatandaş, Çoğunluk, Çöpçüler Kralı.
Davaro, Deli Deli Olma, Deli Yürek Bumerang Cehennemi, Delisin, Deprem, Derman, Devlerin Aşkı, Devrim Arabaları, Dila Hanım, Dilber’in Sekiz Günü, Diyet, Dondurmam Gaymak, Dönersem Islık Çal, Dönüş, Düğün, Düğün Dernek, Düşman, Düttürü Dünya, Duvar.
Eğreti Gelin, Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir, Endişe, Entelköy Efeköy’e Karşı, Eşkıya, Eve Dönüş, Eve Dönüş Sarkamış 1915, Eyvah Eyvah, Ezo Gelin.
Fahriye Abla, Faize Hücum, Fasulye, Feride, Fetih 1453, Filler ve Çimen, Firar, Fırat’ın Cinleri, Fosforlu Cevriye.
G.O.R.A., Gece Yolculuğu, Gelin, Gemide, Geriye Kalan, Gişe Memuru, Gitmek, Gizli Yüz, Gölge Oyunu, Gönderilmemiş Mektuplar, Gönül Yarası, Gözetleme Kulesi, Gramofon Avrat, Güle Güle, Gülen Gözler Güneşe Yolculuk, Gurbet Kuşları, Güzel Günler Göreceğiz.
Hababam Sınıfı, Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?, Hakkari’de Bir Mevmim, Hanım, Haremde 4 Kadın, Hayallerim, Aşkım ve Sen, Hayat Var, Her Şey Çok Güzel Olacak, Herşeye Rağmen, Hiçbiryerde, Hıçkırık, Hokkabaz, Hudutların Kanunu.
İki Dil Bir Bavul, İki Genç kız, İklimler, İnat Hikayeleri, İnek Şaban, İnşaat, Issız Adam, İstanbul Kanatlarımın Altında, İtiraf, İyi Seneler Londra.
Kabadayı, Kaç Para Kaç, Kader, Kanal, Kanlı Nigar, Kapıcılar Kralı, Kara Çarşaflı Gelin, Kara Gözlüm, Kara Köpekler Havlarken, Karanlık Dünya – Aşık Veysel’in Hayatı, Karılar Koğuşu, Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak, Karşılama, Kasaba, Kavşak, Kelebeğin Rüyası, Kelebekler Sonsuza Uçar, Kibar Feyzo, Kırık Bir Aşk Hikayesi, Kırık Çanaklar, Kırık Midyeler, Kış Uykusu, Kızıl Vazo, Kızılırmak Karakoyun, Komiser Şekspir, Köprüdekiler, Körebe, Korkuyorum Anne, Kosmos, Köyden İndim Şehire, Küçük Kıyamet, Kurbağalar, Kurtlar Vadisi Irak, Kuyu.
Labirent, Lal Gece.
Made in Europe, Malkoçoğlu, Masumiyet, Mavi Boncuk, Mayıs Sıkıntısı, Meleğin Düşüşü, Mem u Zin, Menekşe Gözler, Mine, Minyeli Abdullah, Mommo – Kız Kardeşim, Muhsin Bey, Musallat, Mustafa, Mustafa Hakkında Herşey, Mutluluk, Namuslu.
Nar, Nefes – Vatan Sağolsun, Neredesin Firuze, Neşeli Günler, Neşeli Hayat, Nokta.
Ölmüş Bir Kadının Evrak-i Metrukesi, Organize İşler, Otobüs, Otobüs Yolcuları.
Pandora’nın Kutusu, Pardon, Pehlivan, Piano Piano Bacaksız, Pisi Pisi, Polis, Polizei.
Prensesin Uykusu, Propaganda, Recep İvedik, Reis Bey.
Şafak Bekçileri, Şahmaran, Salkım Hanım’ın Taneleri, Şalvar Davası, Sarı Mercedes, Şark Bülbülü, Şekerpare, Selamsız Bandosu, Selvi Boylum Al Yazmalım, Sen Aydınlatırsın Geceyi, Senede Bir Gün, Sevmek Zamanı, Seyyit Han, Sınav, Sis ve Gece, Şoför Nebahat, Soğuktu ve Yağmur Ciseliyordu, Son Kardeşler, Son Osmanlı Y. Ali, Sonbahar, Suçlular Arasında, Sultan, Sultan Gelin, Sürü, Susuz Yaz, Süt, Süt Kardeşler.
Tabutta Röveşata, Takva, Tatar Ramazan, Tatil Kitabı, Tatlı Dilim, Tepenin Ardı, Teyzem, Tosun Paşa, Türev, Turist Ömer.
Üç Kardeş, Üç Maymun, Üç Tekerlekli Bisiklet, Üçüncü Sayfa, Uçurtmayı Vurmasınlar, Ulak, Umut, Umutsuzlar, Usta, Usta Beni Öldürsene, Uzak, Uzak İhtimal, Uzun Hikaye.
Vavien, Vesikalı Yarim, Vizontele, Vurun Kahpeye.
Yahşi Batı, Yalancı Yarim, Yalnızlar Rıhtımı, Yaprak Dökümü, Yatık Emine, Yazgı, Yazı Tura, Yengeç Sepeti, Yer Demir Gök Bakır, Yeraltı, Yılanı Öldürseler, Yılanların Öcü, Yoksul, Yol, Yumurta, Yusuf ile Kenan.
Zavallılar, Zefir, Zerre, Zıkkımın Kökü, Zübük, Züğürt Ağa.