19 EKİM 2018 PERŞEMBE  –  MİLLİYET CADDE  –  ALİCE

Ipsos’un günümüz toplumunu her yönüyle gözler önüne seren, ‘Türkiye’yi Anlama Kılavuzu’ndan yazılacak o kadar çok şey var ki!

14 yaş üzeri insanların burçlarından kişisel bakımlarına, inançlarından siyasete bakışlarına, nasıl evlerde yaşadıklarından evlerinde neler olduğuna, yeme-içme ve alışveriş alışkanlıklarına, ne kadar televizyon izlediklerinden en çok tercih ettikleri yapımlara, gençlerin hayalleri ve korkuları, bireylerin ne kadarının yurt dışında yaşamak istediğine dair yaşamın her alanından güncel bilgi var ‘Türkiye’yi Anlama Kılavuzu’nda… O araştırmadan ilginç bulduğum bölümlerden bir kısmını paylaşacağım bugün

Eve ayakkabıyla girme meselesi!

– Türkiye’deki bireylerin yüzde 87’si ayakkabılarını eve girmeden, yüzde 12’si eve girince çıkarıyor.

– Sadece yüzde 1’i evde ayakkabıyla dolaşıyor.

– 10 bireyden 6’sı evde terlik giyiyor.

– 10 kişiden 4’ü çıplak ayakla veya çorapla dolaşıyor.

Ipsos’un araştırmasından çıkan bu sonuçları okuyunca dizilerimiz geldi aklıma…

100 kişiden 99’unun ayakkabısını çıkarıp girdiği evlerde en çok izlenen dizilerin, eve ayakkabısıyla giren oyuncuların olması yaman bir çelişki değil mi?

100 kişiden 32’si yer sofrasında yiyor

– Akşam yemeklerini mutfak masasında yeme oranı yüzde 50.

– Bireylerin yüzde 16’sı akşam yemeklerini salon veya oturma odasındaki yemek masasında yiyor. AB SES, Marmara ve Karadeniz Bölgeleri en
yüksek orana sahip.

– 100 kişiden 32’si akşam yemeğini yer sofrasında yiyor. Bu oran, AB grubunda yüzde 14’ken, doğu ve güneydoğuda yüzde 71…

– Akşam yemeğini sehpada yiyenlerin oranı ise yüzde 1…

– 10 kişiden 9’u her akşam evde pişen yemeği yiyor. Haftada birkaç kez evde pişen yemeği yiyenlerin oranı yüzde 9…

– Türkiye’de her 10 bireyden 4’ü akşam yemeğini asla dışarıda yemiyor. Ayda birkaç kez yiyenlerin oranı yüzde 16, haftada birkaç kere dışarıda yiyenlerin oranı yüzde 7… Bu oran 20-25 arası gençlerde daha yüksek.

– Türkiye’de 10 bireyden 5’i akşam yemeklerini asla dışarıdan sipariş vermiyor. Ayda birkaç kez sipariş edenlerin oranı yüzde 9… Haftada birkaç kez sipariş edenlerin oranı ise yüzde 2…

10 kişiden 7’si destek almadan rejim yapıyor

Ipsos Türkiye’nin araştırmasına katılan deneklerden yüzde 13’ü, son altı ay içinde rejim diyet programı uyguladığını beyan etti. Bu oran, 20-25 yaş grubunda çok daha yüksek.

Peki Türkiye’de rejim ve diyet uygulayanlar bunu diyetisyen kontrolünde mi yapıyor?

Türkiye’de 10 bireyden 7’si rejim-diyet yaparken diyetisyen veya doktordan destek almıyor! Üstelik bu oran C1-C2 SES grubu ve gençlerde daha da yüksek.

İSPANYOLLAR, AKYÜREK İÇİN ‘ERİK DALI’YLA OYNADI

Türk hayranlarının Engin Akyürek için neler yaptığını bilmiyorum. Ancak oyuncunun Arjantin, İspanyol ve Uruguaylı fanlarının paylaşımlarından bilgim var. Çünkü her paylaşımda beni de etiketliyorlar.

Şimdiye kadar Akyürek’in adı ve fotoğrafı olan afiş, döviz, pankartlarla fotoğraf çektiren hayranlarının son jesti süperdi.

Siyah etek veya pantolon üzerine siyah askılı tişört giyen, bellerine kenarlarında sarı liralı yemeni bağlayan İspanyol kadınlar, Akyürek’e doğum günü hediyesi için geçmiş kamera karşısına…İçlerinden biri, “İspanyol hayranların sana bunu armağan etmek istiyor” dedikten sonra başlıyorlar dansa… ‘Erik Dalı’ eşliğindeki danslarından belli, İspanyol kadınların bu amaçla ders bile aldığı…

Akyürek hayranları bunları yaparken, Fahriye Evcen ve Murat Yıldırım fanları da boş durmadı. Onlar da iki oyuncunun başrolünü paylaştığı ‘Sonsuz Aşk’ın İspanyol televizyonlarında yayınlanan ilk Türk filmi olduğunu yazıp, sordu, “Bu haber değil mi?”  ‘Sonsuz Aşk’, ‘Amor Sin Fin’ adıyla İspanya’da yayınlandı ve 2 milyon 157 bin izleyici, yüzde 16.1 reytingle birinci oldu.”

GÜNÜN SÖZÜ

“İhtiyaçtan kumar oynayan kaybetmeye mahkumdur.”