3 HAZİRAN 2018 PAZAR – MİLLİYET CADDE – ALİCE

Yıllarca televizyonlarda muhabirlik, sunuculuk ve haber spikerliği yapan Bahar Feyzan, meslek hayatında kendine yeni bir sayfa açtı. CNBC-e’de başladığı televizyonculuk serüvenini, NTV, Star TV, Kanal 24, TV8 ile TRT Türk’te program veya haber sunarak sürdüren Feyzan, yine medyada, ama ekranlarda değil. ‘Medya’dan kastım; Feyzan’ın iş adamı Önder Fırat’la yaşadığı aşk değil… Meslek olarak yazarlığı seçen Feyzan, ikinci romanını çıkardı. Şalom’da köşe yazarlığı yapan Feyzan’la yeni romanı ‘Adım Nisan’ı konuştuk.

– Satışı bol olsun ikinci kitabının… ‘Adım Nisan’ romanını ne kadar zamanda yazdın?

Çok çalışkan bir yazar olduğumu söyleyemem. Aheste aheste iki yıl sürdü, ama içime sindi. Sinmeyince, galiba ahesteliği bahane ediyorum.

– İlk kitabın ‘Aşk Yolcusu’nun satışları nasıldı?

Konusu II. Dünya Savaşı’nda geçmesine, yani okur kitlesi kısıtlı olmasına rağmen şükür iyi sattı.

– Para kazanabiliyor musun yazarlıktan?

Parayla ilişkiye bağlı. Bir de ne kadar paranın senin hayatına katkı sunduğuna… Ama yazarak evet… Bazen moderatörlük ve senaryo yazarlığı da ilave oluyor, bütçeye katkı için.

‘Babayı aşamayan kadın, hayata ucundan dokunur

Romanın konusu ne?

Her kadının kendini tamamlama ihtiyacı ve arayışı var ya! Kahraman Nisan öyle bir maceraya atılıyor ki, tamamlanmak yanında az kalır. Dişi olmadan, insan olunamayacağının nasıl da farkına varmak zorunda kalıyor. Ah Nisan!

Nisan sen misin yoksa?

İlahi Ali Abi, olsaydım söylerdim! Aziz Nesin’in kızı olsa, benim Nisan Nesin       olurdu. Öyle bir genç kadın.

Niye gazeteci? Sen de gazeteciydin?

Eski ve yeni Türkiye farkını anlatabilecek daha iyi bir meslek aklıma gelmedi. Bir adam yani eski sevgilisi zaten eski Türkiye, öteki yeni Türkiye karakterinde… Aziz Nesin’in hicvi var romandaki bazı isimlerde… En nüktedanı Durmuş Adalet isimli iş adamı.

Baba-kız ilişkisi bu kadar önemli mi romanda?

Sadece romanda değil, hayatta da öyle. Kız çocuğunun ilk aşkı, hayata yürüdüğü o yolun taşlarını, iki kişinin dizdiği ilk köprü. Orası bozuk olunca diğer her yer trafiğe kapalı sayılıyor. Babayı aşamayan kadın, hayata hep ucundan tutunur.

Bir kadının en iyi yaşı ne sence?

Kadın dişiliğe geçebildiği an en iyi yaşına basmıştır. Rakamlar kadının iyisini kötüsünü belirlemez. Verisel bir analiz değil kadının dünyası. Ama erkekler hâlâ anlamadı ya! Ona yanıyorum.

3 SAAT 8 DAKİKA SÜREN ‘AHLAT AĞACI’

Süresi uzun, temposu düşük filmleriyle ünlü Ceylan’ın yeni eserini izlerken, uyuyakalır mıyım acaba?

O yüzden Soho House İstanbul’a gittiğimde, filmin süresini sordum.
3 saat 8 dakika sürdüğünü öğrenince, salonun en kuytu yerine geçtim, uyursam kimse görmesin diye…

Ceylan’ın senaryosunu Ebru Ceylan ve Akın Aksu’yla birlikte yazdığı film başlar başlamaz, içine aldı beni.

Doğu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yıldırımlar, Hazar Ergüçlü ve Serkan Keskin’in müthiş performanslar sergiledikleri filmdeki baba-oğul ilişkisini içselleştirerek izledim.

Öğretmen İdris’le (Murat Cemcir) üniversiteyi bitirince köyüne dönen, öğretmen olarak atanmanın değil, yazdığı romanı yayınlatmanın peşindeki Sinan (Doğu Demirkol) arasındaki kuşak çatışması, oğlu olan çoğu babanın yaşadığı klasik sorunlardan biri… İdris’in yerine kendimi, Sinan’ın yerine oğlum Yağız’ı koydum filmi izlerken… O yüzden olsa gerek, su gibi geçti 188 dakika…

Dokuz ülkenin ortak yapımı ‘Ahlat Ağacı’, format arayışındaki televizyonlar için de ideal bir proje… Al filmi, kapat prime-time kuşağını…

GÜNÜN SÖZÜ

Aşk; topuklarından etine kadar işlemiş bir nasırdır, ya canın acıya acıya adım atacaksın ya da canını acıta acıta söküp atacaksın. (Mevlana)